ثروت: پسته صادراتی ایران به اتحادیه اروپا به دلیل انچه آلودگی به سم افلاتوکسین گفته می شود برگشت خود . در واقع این اولین بار نیست که محصولات کشاورزی ایران به دلیل عدم مغایرت با استاندادرهای جهانی برگشت می خورد و احتمالا آخرین بار هم نخواهد بود . حال با انتشار این خبر هر کدام […]
ثروت: پسته صادراتی ایران به اتحادیه اروپا به دلیل انچه آلودگی به سم افلاتوکسین گفته می شود برگشت خود . در واقع این اولین بار نیست که محصولات کشاورزی ایران به دلیل عدم مغایرت با استاندادرهای جهانی برگشت می خورد و احتمالا آخرین بار هم نخواهد بود . حال با انتشار این خبر هر کدام از کتولیان و مسئولان این حوزه سعی در کاهش بازخوردهای منفی آن دارند . به گونه ایکه برخی توپ تقصیر را به گردن شرایط فرآوری و زمانبر بودن صادرات و روش های برخی از صادرکنندگان انداخته و برخی دیگر هزینه های بالای تولید و تعهدات ارزی را بهانه ای برای استفاده از سموم و مواد اولیه بی کیفیت عنوان می کنند . در این میان وزارت جهاد هم با عنوان اینکه میزان صادرات پسته ایران به اتحادیه اروپا ناچیز است سعی دارد تا اساسا موضوع را کمرنگ کند . اما آنچه مسلم است با شیوه های کنونی و مشکلاتی که در زمینه تولید و صادرات وجود دارد به تدریج به جای لبخن پسته باید شاهد جاری شدن اشک این محصول مهم ایران باشیم.
بر اساس این گزارش پسته های صادراتی ایران به اتحادیه اروپا برگشت خورد . موضوعی که برای چندمین بار است در صادرات محصولات کشاورزی شاهد ان هستیم . اگرچه که بازه همچون روال سابقف شاهد پاسکاری مسئولان و متولیان این حوزه هستیم . در این رابطه
سیامک شهریاری عضو هیات رئیسه اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران می گوید: متاسفانه وزارت جهاد کشاورزی در واکنش به اخطار اتحادیه اروپا عملکرد مطلوبی نداشته و پاسخ قانعکنندهای به آنها نداد. ضمن اینکه خیلی دیر پاسخ داد و اتحادیه اروپا هم اعلام کرد که از تاریخ ۱۸ نوامبر (۲۸ آبان) اجازه واردات پسته ایران را نمیدهد، با این حال وزارت کشاورزی در این زمینه اطلاعرسانی نکرد تا اینکه اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران حدود دو هفته پیش از این موضوع آگاهی پیدا کرد و اکنون رئیس اتحادیه به همراه یک متخصص آزمایشگاهی به اروپا سفر کردهاند و در نشستهای گوناگون به طرف اروپایی قول دادند شرایطی را فراهم کنند که رضایت اتحادیه برای تداوم خرید پسته از ایران جلب شود، اتحادیه اروپا اعلام کرده این آخرین فرصتی است که به ایران داده میشود تا بتواند مانع افزایش افلاتوکسین در محصول پسته شود.
وی افزود: در نهایت بخش خصوصی خود اقدام به حل این مشکل کرد و وزارت کشاورزی اقدام مقتضی را در این زمینه انجام نداد. این در حالی است که اتحادیه جلسات گوناگونی در این زمینه با وزارتخانه داشت و واکنش وزارت جهاد کشاورزی این بود که در برابر این ایرادگیری اتحادیه اروپا صادرات پسته ایران را به این منطقه ممنوع میکند.
شهریاری ایجاد افلاتوکسین را برآمده از فرآوری نادرست و برداشت دیرهنگام پسته دانست و تاکید کرد: وزارت کشاورزی باید به این امر ورود کند و مانع این خطاها شود.
عضو هیات رئیسه اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران تصریح کرد: در پی چنین عملکردهایی است که ارزش صادرات پسته ایران از ۲.۵ میلیارد دلار به کمتر از یک میلیارد دلار افت کرده و امریکا و ترکیه در رقابت با ایران در این بازار جولان میدهند.
همچنین سیدرضا نورانی، رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران نیز در این باره به « ثروت» می گوید: باید استانداردهای جهانی را رعایت کنیم تا این موضوع تبدیل به دستاویزی برای اروپاییها نشود و اقدام به تحریم پسته ایران نکنند.
وی افزود: آنچه به ایجاد افلاتوکسین در پسته صادراتی میانجامد تنها به فرایند تولید و فرآوری محدود نمیشود حتی ممکن است پسته در داخل ایران آزمایش شود و عاری از افلاتوکسین باشد اما در مسیرهای طولانی حمل دریایی و یا زمانی که در انبارها نگهداری میشود به این سم آلوده شود.
نورانی ادامه داد: علاوه بر این شماری از صادرکنندگان کشور پسته را برای صادرات دوباره ابتدا به کشورهای حاشیه خلیج فارس میبرند و در انبارهای این کشورها در گونیهای ۳۰ تا ۵۰ کیلویی نگهداری میکنند، این امر از آنجا که به دپوی طولانیمدت پسته میانجامد زمینه آلودگی آن را فراهم میکند و در نهایت این عوامل به کمرنگ شدن جایگاه پسته ایران در بازار جهانی میانجامد.
البته موضوع به اینجا ختم نشده و مسئولان وزارت جهاد کشاورزی سعی در بی اهمیت دانستن سهمخ اروپا از پسته صادراتی ایران هستند به گونه ایکه
محمدمهدی برومندی ا معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی خبار مطرح شده در رسانهها و فضای مجازی را کلی دانسته و می گوید: ۷۵۰۰ تن معادل پنج درصد از میزان کل پسته صادراتی ایران به اتحادیه اروپا صادر میشود.
معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: از سه میلیون هکتار باغات ایران، ۶۲۰ هزار هکتار زیر کشت پسته رفته است و از این میزان ۳۰۰ الی ۳۵۰ هزار تن پسته تولید میشود.
وی با اشاره به میزان صادرات پسته به اتحادیه اروپا در مقایسه با کل صادرات این محصول به سایر کشورها تصریح کرد: سالانه نزدیک به ۱۴۰ هزار تن پسته کشور صادر میشود که از این رقم ۷ هزار و ۵۰۰ تن سهم اتحادیه اروپا است.
برومندی پسته را ارزشمندترین محصول صادراتی ایران نامید و گفت: صادرات این محصول تا ۱.۵ میلیارد دلار ارزآوری در سال عاید کشور کرده است و امسال هم با وجود قطعی برق چاههای کشاورزی و تعلیق در تولید، پسته استحصالی از رقم قابل قبول برخوردار است.
وی افزود: صادرات هر محصول تابعی از پروتکلها و برنامه اقدام مورد توافق طرفین است و در صادرات پسته به اروپا هم از این قاعده تبعیت شده است و همه محصولات صادراتی گواهی سلامت را از سازمان غذا و دارو دریافت کردهاند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ۲۶ مورد از صادرات ۲۲۶ محموله پسته به اتحادیه اروپا را دارای اشکال دانست و اظهار داشت: در ۶ ماهه اول سال ۲۰۲۴ میلادی ۲۲۶ محموله پسته به وزن ۵ هزار تن با گواهی سلامت سازمان غذا و دارو به اروپا صادر شده است و فقط ۲۶ مورد از آن اخطار بهداشتی دریافت کرده است.
وی درمورد بررسی اخطارها به محض دریافت، گفت: از ۲۶ اخطار ثبت شده، هفت فقره مربوط به یکی از کشورهای همسایه و سه مورد مربوط به فروشگاههای اتحادیه اروپا بوده که به حساب ایران ثبت شده است.
معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی اخطارهای مربوط به پسته صادراتی ایران را به دلیل اختلاف نظر فنی بهداشتی دو طرف اعلام کرد و گفت: برای رفع این اختلاف، نظرات خود را از طریق سفیر ایران در بروکسل به اروپا اعلام کردهایم و انتظار میرود موارد اختلافی ظرف روزهای آتی مرتفع شود.
فارغ از اظهاراتی که در این خصوص مطرح می شود ، انچه مسلم است وضعیت صادرات محصولات کشاورزی ایران تحت الشعاع مهمترین موضوع یعنی اغستفاده کشاورذزان از سمومئو مواد اولیه بی کیفیت قرار دارد چرا که کشارز و صادر کننده مجبور است مواد اولیه با نرخ ارز ازاد تهیه کرده و در نهایت ارز صادراتی خود را نرخ نیمایی ارائه کند که در این بین به انواع و اقسام روش هایی چنگ می زند که زمینه ساز بروز مشکل خواهد شد.
Wednesday, 15 January , 2025