با حذف ققنوس های ایرانی از فراز بازارهای جهانی صورت گرفت؛ ثروت: در حالیکه سال هاست فرش دستبافت ایرانی بیشترین استقبال را در بازارهای جهانی دارد و حرف اول را در همه دنیا میزند اما سال گذشته این کالای ارزشمند و به نوعی نماد فرهنگ فاخر ایران به دلایل مختلفی از جمله تحریم های خارجی […]

با حذف ققنوس های ایرانی از فراز بازارهای جهانی صورت گرفت؛
ثروت: در حالیکه سال هاست فرش دستبافت ایرانی بیشترین استقبال را در بازارهای جهانی دارد و حرف اول را در همه دنیا میزند اما سال گذشته این کالای ارزشمند و به نوعی نماد فرهنگ فاخر ایران به دلایل مختلفی از جمله تحریم های خارجی و داخلی و عدم حمایت و سرمایه گذاری از سوی دولت ، بازار خود را ازدست داده است به طوری که به گفته بسیاری کارشناسان ، ترکیه به دلیل همین محدودیت های صادراتی ایران از این فرصت استفاده کرده و به نوعی جایگزین ایران شده و با صادرات ۴۲۹ میلیون دلار فرش دستبافت در سال گذشته به اقصی نقاط جهان ، سهم خود را در بازار‌های جهانی به طور قابل توجهی افزایش داده است این در حالیست که در مدت مشابه ایران تنها ۵۰ میلیون دلار صادرات فرش داشته است .
با توجه به با افزایش محدودیت‌های صادراتی فرش ایرانی، ترکیه توانسته است با استفاده از این فرصت، سهم خود را در بازار‌های جهانی به طور قابل توجهی افزایش دهد.
بر اساس داده‌های انجمن صادرکنندگان جنوب شرقی آناتولی (GAİB)، تولیدکنندگان فرش در ترکیه طی ۹ ماه نخست سال جاری، موفق به صادرات ۴۲۹ میلیون و ۵۶۶ هزار مترمربع فرش به ۱۸۱ کشور و منطقه آزاد شدند. در همین مدت، درآمد حاصل از صادرات فرش ترکیه به ۲ میلیارد و ۸۶ میلیون و ۱۸۲ هزار دلار رسیده است.
در این راستا عبدالله بهرامی رئیس کمیسیون صنایع دستی، فرش و گردشگری اتاق تعاون ایران «ثروت» گفت:سال گذشته ترکیه ۴۲۹ میلیون دلار صادرات فرش دستبافت داشته است این در حالیست که صادرات فرش ایرانی طی زمان مشابه ۵۰میلیون دلار تخمین زده شد .
وی افزود: یکی از مهمترین دلایل کمرنگ شدن ایران در بحث صادرات فرش دستبافت، تحریم های خارجی است که البته اجتناب ناپذیر است اما تحریم های داخلی نیز یشتر از تحریم های خارجی یه این کالا ضربه زده است .
به گفته بهرامی در واقع مسوولان مربوطه با عدم تعهد ارزی، عدم حمایت از فرش ایرانی ، سهولت در ورود فرش های خارجی به داخل کشور ، عدم اجرای شناسنامه فرش ، تورم موجود، عدم وجود بازار داخلی ، عدم حضور تجار خارجی و عدم تبلیغات جهانی و داخلی سبب بی رونقی و کساد شدن صادرات فرش دستبافت ایرانی شده است .
وی افزود :طی سال گذشته در جریان برگزاری نمایشگاه بین المللی فرش دستبافت غرفه ها حدود ۶۰۰ هزار تومان در هر متر قیمت داشت این در حالیست که امسال این رقم به حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ تومان در هر متر رسیده که بیانگر افزایش ۴۰۰ درصدی قیمت غرفه در نمایشگاه فرش دستبافت است.
به گفته مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های فرش دستبافت اتحادیه ها با برگزاری نمایشگاه فرش مخالف هستند چراکه توجیهی برای برگزاری ندارند و همچنین به این دلیل که نمایشگاه ها به منظور بازاریابی برپا می شوند ، زمانیکه تبلیغاتی برای آن صورت نمیگیرد و حتی یک نفر تاجر از خارج از کشور دعوت نشده است، صرفا پول هنگفتی از غرفه دار یا همان تولید کننده گرفته می شود و بازار داخلی و خارجی از این رویداد بی خبر است و به همین دلیل با بی رونقی مواجه می شود.
وی خاطر نشان کرد: بر این اساس طی یک دهه گذشته برای صادرات فرش جایزه صادراتی تعلق میگرفت و همه کشورها نیز بر همین منوال عمل میکردند و تسهیل گری در بحث صادرات انجام می شد اما در ایران برعکس رویه مرسوم در حال انجام است و دولت مصوب کرده تا با صادرات فرش دستبافت باید با ارز نیمایی پول حاصل از صادرات در مدت معینی برگردد و سوال اینجاست که ایا برای صادرات فرش دستبافت ارزی تعلق میگیرد که باید پول حاصل از فروش آن با ارز نیمایی با ۳۰ درصد زیر قیمت برگردد؟
در واقع در ایران به جای حمایت ضد حمایت و به جای تولید ضد تولید انجام می شود که همه این علل دست به دست هم داده تا کشوری همچون ترکیه از پایین ترین رتبه جدول به شاخص برسد که دلیل این امر حمایت ، سرمایه گذاری دولت است و بسیاری از تجار و هنرمندان ایرانی را نیز با حمایت جذب کرده اند و با وجود ۱۵ هزار کارشناس فرش اما هیچ نوع تدبیر و حمایتی از سوی دولت برای این هنر اصیل ایرانی ارائه نشده و حتی نظر بخش خصوصی همچون اتحادیه ها و کمیسیون ها نیز پرسیده نمی شود .
به گفته بهرامی در نتیجه، ترکیه موفق شده با استفاده از این خلأ، بخش بزرگی از تقاضای بازار‌های جهانی را تأمین کند و در حال حاضر بیشترین صادرات فرش ترکیه به کشور‌هایی همچون آمریکا، عربستان سعودی، عراق و انگلیس انجام می‌شود که پیش‌تر بخش قابل توجهی از نیاز خود را از فرش‌های ایرانی تأمین می‌کردند و این ضربه بزرگی به اقتصاد کشور است.