ثروت: چند سالی می شود که مراسم چهارشنبه سوری به تجارتی چند هزار میلیاردی تبدیل شده است . البته مکنافع این تجارت بیش از آنکه به توسعه و رونق بازار منجر شود جیب قاچاقچیان و البته تولید کنندگان چینی به عنوان مهمترین بازیگران این حوزه را پر پول می کند . اگرچه که مراسم چهارشنبه […]
ثروت: چند سالی می شود که مراسم چهارشنبه سوری به تجارتی چند هزار میلیاردی تبدیل شده است . البته مکنافع این تجارت بیش از آنکه به توسعه و رونق بازار منجر شود جیب قاچاقچیان و البته تولید کنندگان چینی به عنوان مهمترین بازیگران این حوزه را پر پول می کند . اگرچه که مراسم چهارشنبه سوری سابقه ای تاریخی داشته و تردیدی در الزام به جای آوردن این سنت وجود ندارد اما مشخص نیست چرا دولت و مسئولان به جای ریختن پول به جیب به اصطلاح دوستان چشم بادامی و قاچاقچی از این موقعیت برای گسترش و توسعه بازار از طریق تولیدات داخلی اقدام نمی کنند.
سالیان سال است که از چند روز پیش از رسیدن آخرین چهارشنبه سال مراسم چهارشنبه سوری به عنوان نمادی از فرهنگ ایرانی البته با تفاوتی فاحش خودتمایی می کندد استفاده از مواد محترقه در این روز به روالی عادی تبدیل شده که در پی گسترش روز افزون قاچاق این مواد این چین و برخی کشورهای دیگر رقم خورده است به خصوص آنکه بنابر گفته بهزاد ملکی رئیس اتحادیه تهیهکنندگان و فروشندگان مواد شیمیایی، مواد منفجرهای که در حال فروش است همه به صورت قاچاق از چین و هند وارد کشور میشود. هر چند در میان آگهیها ترقه ساخت ترکیه هم دیده میشود.
چین به عنوان پرچمدار تولید مواد محترقه و آتشبازی در سطح جهان شناخته میشود و به دلیل هزینههای پایین تولید، فناوری پیشرفته و منابع فراوان، توانسته است بازار جهانی مواد محترقه را تحت تسلط خود درآورد. علاوه بر چین، کشورهای دیگری مانند هند و برخی کشورهای اروپایی نیز در تولید مواد آتشبازی فعالیت دارند، اما هیچکدام به اندازه چین در این زمینه بزرگ و تأثیرگذار نیستند.
اگر سری به سایتهای مجاز بزنید، با بازار داغ خرید و فروش مواد منفجره مخصوص چهارشنبه سوری رو به رو میشوید. قیمت این اقلام بسته به نوع و تعداد متفاوت است. بسته ۶۰ عددی ترقه سیگارت از ۸۰ هزار تومان تا ۱۰۰ هزار تومان در بازار اینترنتی معامله میشود. آبشارهای دوقلو نیز از ۲۵ هزار تومان تا بسته ۷۲۰ عددی به قیمت ۱۹ میلیون تومان به فروش میرسد. آبشار مینا در بازه قیمتی ۲۵ تا ۹۵ هزار تومان، آبشار رنگی از ۱۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان، منور از ۴۰ تا ۸۰۰ هزار تومان، ترقه کپسولی نیز از عددی ۱۵ تا ۳۵۰ هزار تومان برای بسته ۳۶ عددی، ترقه پیازی در محدوده ۳۰ تا ۵۰ هزار تومان و ترقه سوتی از عددی ۲۰ هزار تومان تا ۲۵۰ هزار تومان برای بسته ۱۲ تایی قیمتگذاری شدهاند.
مواد منفجره دیگری نیز در قیمتهای میلیونی به چشم میخورد که میتوان به کهکشان ۹۰ شوت در قیمت ۹ میلیون تومان، کهکشان ۳۶ شوت به قیمت ۳ میلیون تومان و کهکشان تک شوت که ۱ میلیون تومان است، اشاره کرد.
بالن آرزوها که بارها سازمان آتشنشانی نسبت به خطر گیر کردن آنها در شاخه درختان و سیمهای برق و در نهایت وقوع آتشسوزی هشدار داده است، از دانهای ۴۰ هزار تومان تا ۶۰۰ هزار تومان برای بسته ده تایی، خرید و فروش میشود.
مرکز آمار ایران در پاییز امسال تعداد خانوارهای ایرانی را بیش از ۲۷ میلیون برآورد کرد. ارزان قیمتترین مواد محترقه، ترقه کپسولی است که هر دانه آن ۱۵ هزار تومان به فروش میرسد. اگر هر خانوار یک عدد ترقه کپسولی خریداری کند، گردش مالی مواد محترقه در حداقلیترین حالت آن به ۴۰۵ میلیارد تومان میرسد. حتی اگر نصف خانوارهای ایرانی، بصورت متوسط ۱۰۰ هزار تومان مواد منفجره خریداری کنند، رقم آن از چند هزار میلیراد هم تجاوز می کند. با برآورد این ارقام دیگر عجیب نیست که چرا بسیاری از مدتها پیش از فرارسیدن اسفند ماه در تکاپوی ثبت سفارش مواد منفجره و محترقه چینی هستند یا حتی به صورت قاچاق این کالاها را وارد کشور میکنند.
Sunday, 13 April , 2025