ثروت: علی رغم نزدیک شدن به فصل نقل و انتقالات شاهد تداوم رکود سنگین در بازار مسکن هستیم . فارغ از رفتار عجیب غریبی که در بازار اجاره بها رخ می دهد اما قیمت در معاملات فروش فریز شده که به اعتقاد کارشناسان ناشی از وضعیت انتظاری شکل گرفته در این بازار است . اگرچه […]
ثروت: علی رغم نزدیک شدن به فصل نقل و انتقالات شاهد تداوم رکود سنگین در بازار مسکن هستیم . فارغ از رفتار عجیب غریبی که در بازار اجاره بها رخ می دهد اما قیمت در معاملات فروش فریز شده که به اعتقاد کارشناسان ناشی از وضعیت انتظاری شکل گرفته در این بازار است . اگرچه این توقف رشد قیمت خوب است اما کارشناسان معتقدند با تغیییر در وضعیت سیاسی و اقتصادی منطقه و مشخص شدن نتیجه مذاکرات می تواند رشد نگران کننده ای در انتظار بازار باشد به گفته تحلیلگران از منظر کلان اگر این تعادل و کاهش قیمت ناشی از تعادل در عرضه و تقاضا بوده باشد و یا اصلاحات ساختاری در بخش مسکن اتفاق افتاده باشد، مشکلی نیست، اما وقتی تورم در مسکن از سایر اقلام کالاها و خدمات پایینتر است، نشاندهنده رکود در بازار مسکن است. این رکود میتواند نگرانکننده باشد؛ به این معنا که متعاقب رکود، زمانی که تحولی در درآمد مردم ایجاد شود و یا بازار تکان بخورد، بعد از مدتی به تورم وحشتناک در حوزه مسکن تبدیل میشود.
بررسی ها نشان می دهد بازار مسکن با نزدیک شدن به فصل تابستان، با رکود سنگینی مواجه شده که ناشی از یک وضعیت انتظاری است. بسیاری از خریداران و فروشندگان، در انتظار مشخص شدن نتایج مذاکرات هستند و همین موضوع باعث شده تا از انجام خرید و فروش در بازار مسکن خودداری کنند.
منصور غیبی، کارشناس مسکن می گوید:آنچه از وضعیت بازار مسکن تا پایان اردیبهشتماه و در آغاز خردادماه مشاهده میشود، رکودی نسبی است؛ رکود به این شکل که نه از سوی خریداران و نه از جانب فروشندگان، عجله یا شتابی در آن دیده نمیشود. در واقع، یکی از دلایل اصلی این اتفاق به دورهای از انتظار برمیگردد که میان خریداران و فروشندگان شکل گرفته است.
او افزود: این دوره انتظار میتواند ناشی از شرایط و التهابات سیاسی و منطقهای باشد. همچنین، نوعی نگرانی که به دلیل بیثباتی در بازارهای موازی از جمله ارز، طلا و سکه در بازار داخلی شکل گرفته، به این وضعیت دامن زده است؛ بهگونهای که مردم با احتیاط و همراه با مطالعه نسبت به آینده بازار مسکن، وارد این بازار میشوند.
غیبی اضافه کرد: تا این مرحله، شاید بتوان گفت که اوضاع منطقی به نظر میرسد. اما موضوع نگرانکننده، انباشت این انتظار است. در صورتی که ما شاهد تثبیت معادلات سیاسی منطقهای، چه در حوزه بینالمللی و چه در عرصه داخلی باشیم و نتیجهای از روند مذاکرات حاصل شود، در این صورت، بازار مسکن میتواند از وضعیت ایستا خارج شده و در وضعیتی داینامیک قرار گیرد.
غیبی بیان کرد: این آمادگی برای امکان افزایش قیمتها باید وجود داشته باشد؛ زیرا وقتی مردم سرمایههای خود را از بازارهای مختلف موازی نقد میکنند و به تغییر مسیر سرمایهگذاری روی میآورند، آنچه محتمل است، ورود بیشتر این سرمایهها به حوزه مسکن خواهد بود. در نتیجه، هنگامی که تقاضا در بازار مسکن افزایش پیدا کند، باعث میشود شاهد افزایش قیمتهای کاذب در این بخش باشیم.
این کارشناس بازار مسکن گفت: دولت باید با سیاستگذاری مناسب، ایجاد نظام کنترلی و اعمال نظارت دقیق بر بازار، مانع بروز چنین التهابی در بازار مسکن شود و بتواند این مسیر را با آرامش طی کند.
همچنین غلامرضا سلامی، کارشناس اقتصادی در واکنش به گزارش توقف نسبی روند صعودی اجارهبها میگوید: از جهت مصرفکننده، یعنی اجارهنشینان یا خریداران مسکن خبر خوبی هست.
وی میافزاید: در مورد اجاره میدانید که اول قیمت ملک بالا میرود و بعد از مدتی، روی قیمت اجاره تاثیر میگذارد و بعد هم رشد قیمت متوقف میشود؛ مثل الان؛ بنابراین اگر پارسال تا الان رشد قیمت اجاره خیلی شدید داشتیم، به خاطر اثرات مسکن در چند سال قبل بوده است.
این کارشناس اقتصادی تصریح میکند: از این جهت توقف افزایش قیمت مسکن جای خوشحالی دارد، ولی اگر از منظر کلان نگاه کنیم، جای نگرانی است. به این معنا که اگر این تعادل و کاهش قیمت ناشی از تعادل در عرضه و تقاضا بوده باشد و یا اصلاحات ساختاری در بخش مسکن اتفاق افتاده باشد، مشکلی نیست، ولی شما میدانید اینطور نیست.
سلامی متذکر میشود: وقتی تورم در مسکن از سایر اقلام کالاها و خدمات پایینتر است، نشاندهنده رکود در بازار مسکن است؛ غالبا اینطوری است. این رکود میتواند نگرانکننده باشد؛ به این معنا که متعاقب رکود، زمانی که تحولی در درآمد مردم ایجاد شود و یا بازار تکان بخورد، بعد از مدتی به تورم وحشتناک در حوزه مسکن تبدیل میشود.
وی عنوان میکند: دلیل این موضوع هم این است که در دوران رکود، تولید پایین میآید و تولید که پایین میآید، عرضه در مقابل تقاضا پایینتر خواهد بود و ما در آینده با یک تقاضای بالاتری نسبت به عرضه مواجه خواهیم بود.
این کارشناس اقتصادی یادآور میشود: این شرایط را ما بارها در اقتصاد ایران شاهد بودیم. ما بارها رکود مسکن داشتیم و بعد بلافاصله با یک تورم خیلی وحشتناک و افزایش خیلی بالایی روبهرو شدیم. این در واقع به یک نسلی فشار شدید وارد میکند و همه چیز را بههم میریزد. بر این اساس، من از این بابت خیلی خوشحال نیستم و بلکه نگران هستم.
Thursday, 12 June , 2025