فرامرز توفیقی رئیس کمیته دستمزد شورای اسلامی کار درباره چگونگی تعیین سبد معیشت کارگران می‌گوید: علیرضا عسگری، معاون مشارکت‌های مردمی کمیته امداد اعلام کرده است که در مرکز رصد ماهانه در ۱۸۰۰ نقطه نمونه‌برداری کرده‌اند و خط فقر غذایی به‌ ازای هر نفر ۶۷۰ هزار تومان اعلام شده است.

مونا ربیعیان/ عضو کارگری شورای عالی کار اضافه کرد: اگر این رقم را در ۳.۳ نفر که تعداد افراد یک خانواده متوسط است ضرب کنیم رقم ۲ میلیون و ۲۱۱ هزار تومان می‌شود که این عدد مقدار مواد غذایی خط فقر است. اگر این رقم را در ضریب تأثیر مواد غذایی در سبد معیشت ۳۰.۹۵ درصد لحاظ کنیم، خط فقر اعلامی حدود ۷ میلیون و ۱۴۳ هزار و ۷۸۰ تومان می‌شود، با این‌چنین رقمی آیا می‌توان کمتر از این اظهار نظر رسمی برای خانوار کارگری سبد معیشت تعریف کرد؟!

وی ادامه داد: هر عددی که در مذاکرات کمیته دستمزد بر سر آن توافق شود، نمی‌تواند از این عدد حداقلی یعنی از ۷ میلیون و ۱۴۳ هزار تومان کمتر باشد و آمار‌های تورمی دی ماه نشان می‌دهد که این عدد باید بیشتر از ۹ میلیون تومان باشد.

توفیقی با بیان اینکه از برنامه چهارم توسعه به بعد تکلیف شده بود خط فقر و معیشت در کشور مشخص شود افزود: اما متأسفانه به‌دلیل بار‌های مسئولیتی که دارد، تا به اکنون این اتفاق در هیچ یک از دولت‌های جمهوری اسلامی نیفتاده است. ای‌کاش مرکز آمار ایران شجاعانه و به‌صراحت راجع به سبد معیشت و معیشت خانوار نه اطلاعات هزینه‌کرد خانوار در کشور صحبت می‌کرد.

این فعال کارگری گفت: خود مسئولان و کارشناسان مرکز آمار ایران می‌دانند به هیچ عنوان اطلاعات هزینه‌کرد خانوار راستی‌آزمایی نمی‌شود و به هیچ عنوان نمی‌توان به آن استناد کرد، این اطلاعات و آمار با واقعیت‌های جامعه فاصله بسیار زیادی دارد، به‌جای عددسازی و سندسازی یک بار هم که شده باید واقعیت‌ها را بگویند.

تورم برای همه جوامعه وجوددارد

لطفعلی بخشی، اقتصاددان درخصوص اینکه کارگران با وجود تورم نمی توانند در شهرها زندگی کنند به خبرنگار ما گفت:تورم در هر جامعه ای وجود دارد، منتهی مشکلی که وجود دارد نماینده کارگران از تهران انتخاب می شود و افزایش حقوق کاران نیز براسا تورم موجود بر تهران محاسبه می گردد. بنابراین کارفرمایان برای انکه حقوق ندهند کارگران را غیر رسمی استخدام می کنند.

وی در ادامه افزود:افزایش حقوق کارگران باید در روستاها با کلانشهرها متفاوت باشد چرا که روستاها به قدر کلانشهر ها درآمد ندارند که کارفرما بخواهد دستمزد باا بدهد، هزینه کار باید منطقه ای باشد.

وجود کارگران غیر رسمی در کشور

این اقتصاددان درباره اینکه دستمزدهای رسمی باعث می شود تا کارفرمایان به کارگران غیررسمی روی بیاورند: اگر دستمزدها اینجوری باشد کارفرما کارگر را بین می اندازد و کارگر غیر رسمی استخدام می کند. بنابراین درآمد تامین اجتماعی هم کم خواهد شد چرا که کارفرمایان از بیمه کردن و دادن دستمزدبالا خود داری می کنند.

لطفعلی بخشی در پایان اظهارداشت: اما اگر دستمزدها منطقه ای باشد می توان شاهد کوچ کارگران غیر رسمی به شبکه رسمی کشور باشیم بالاخره بیمه کارگر در بازنشستگی به آن کمک می کند.