کارشناسان در گفت وگو با ثروت اعلام کردند: طی یک دهه گذشته هر ساله با نزدیک شدن به شب یلدا ، بزرگترین چالش خانوارها برای تدارک بلندترین شب سال آغاز می شود و هر ساله این چالش وخیم تر از قبل می شود به طوریکه دیگر از شور و اشتیاق و سنت زیبای ایرانی در […]

کارشناسان در گفت وگو با ثروت اعلام کردند:
طی یک دهه گذشته هر ساله با نزدیک شدن به شب یلدا ، بزرگترین چالش خانوارها برای تدارک بلندترین شب سال آغاز می شود و هر ساله این چالش وخیم تر از قبل می شود به طوریکه دیگر از شور و اشتیاق و سنت زیبای ایرانی در آن شب خبری نیست و بیشتر شبیه صحنه نمایشی شده تا هرکس خود را بهتر و باشکوه تر نشان دهد و در این میان برخی سودجویان نیز از اب گل الود ماهی های درشتی میگیرند به صورتیکه طبق بررسی ها و امارها برخی از شرکت ها و رستورانها هزینه تا ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی را برای برگزاری جشن یلدا به ازای هر نفر طلب می کنند و این عمق شکاف طبقاتی و لاکچری بازی را در این سنت ایرانی پدیدار می کند.
بر اساس رسم و رسوم دیرینه خانواده‌ها طولانی‌ترین شب سال را در کنار یکدیگر بگذرانند. اما حدودا از سه چهار سال اخیر با دگرگونی‌های اجتماعی و مدرن شدن سبک زندگی، مشغله‌های کاری، تغییر در ساختار خانواده‌ها و تمایل به تجربه‌های جدید برخی ترجیح می‌دهند شب یلدا را در کافه‌ها و رستوران‌ها سر کنند. برنامه‌های شب یلدا در کافه‌ها شامل پخش موسیقی زنده یا دی‌جی، شعرخوانی، عکاسی و… همراه با بسته‌های تنقلات شب یلداست. ضمن آنکه برخی از آنها هم منو شام را هم در نظر گرفته‌اند.
مطابق آخرین برآورد‌ها حداقل هزینه برای شب یلدای یک خانواده چهار نفره حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان می‌شود که نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد افزایش داشته است. هزینه و ورودی که کافه‌ها و رستوران‌ها برای شب یلدا از مشتریان دریافت می‌کنند بسته به منو و برنامه‌ها، متغیر است؛ از نفری ۱۵۰ هزار تومان تا نفری ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان. این در حالیست که قیمت جشن یلدا در برخی از رستوران های بالا شهر تا ۱۵ میلیون تمان به ازای هر نفر نیز می رسد . البته در این رستوران ها چیز خیلی خاصی به غیر از همان اقلام خوراکی مربوط به یلدا وجود ندارد و تنها هزینه این میزان ابت خودنمایی و نشان دادن گسترش لاکچری بازی در سنتی ترین شب ایرانی نهفته است.
از سوی دیگر بررسی ها نشان می دهد که قیمت میوه های مرسوم در این شب به همراه نرخ آجیل و شیرینی با توجه به روند روبه رشد تقاضا و همچنین سودجویی برخی از صنوف با افزایش قیمت مواجه شده است . موضوعی که
در این راستا رئیس اتحادیه صنف بارفروشان گفته میوه‌های ویژه شب چله، انار و هندوانه است. عرضه هر دو زیاد بوده و نگرانی در این خصوص وجود ندارد. روزانه بین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تن بار هندوانه به میدان مرکزی بارفروشان تهران وارد می‌شود که عرضه فقط برای استان تهران نبوده و برخی از بارفروشان استان‌های همجوار مانند استان‌های شمالی، مرکزی، خراسان رضوی و… نیز از این مرکز خرید می‌کنند.
وی درباره قیمت محصولات عنوان کرد: در میدان بارفروشان قیمت دستوری نیست؛ بلکه بر اساس عرضه و تقاضا محصولات کشف قیمت می‌شود که به شکل هفتگی نرخ‌نامه از کف قیمت، نرخ متوسط و قیمت ممتاز اعلام می‌گردد. در ادامه خرده فروشان سطح شهر اجازه دارند میوه‌ها را با افزایش بین ۳۰ تا ۳۵ درصد به فروش برسانند.
این مسئول صنفی اعلام کرد: در حال حاضر روزانه ۲۵ هزار تن از ۷۰ قلم محصولات کشاورزی در میدان بار توزیع می‌شود که با توجه به نزدیک شدن به شب یلدا عرضه افزایش می‌یابد.
یاوری گفت: احتمالاً میزان عرضه هندوانه، انار، نارنگی، سیب درختی و پرتقال به ۲۷ هزار تن برسد تا مردم نگرانی برای سفره چله نشینی خود نداشته باشند.
همچنین به گفته علی بهرمند، رئیس اتحادیه دارندگان قنادی و شیرینی در رابطه با قیمت‌های جدید شیرینی، به دلیل گرانی مواد اولیه که روی قیمت تمام‌شده شیرینی تاثیر می‌گذارد، قدرت مردم برای خرید شیرینی کاهش یافته و به نوعی ریزش تقاضا در بیشتر روز‌های سال را داریم. قیمت‌ها در حال حاضر نسبت به سال‌های قبل افزایش داشته است از این رو مشتری چندانی برای خرید شیرینی نداریم.
بهره‌مند ادامه داد: به دلیل دستوری بودن قیمت شیرینی، قیمت گذاری‌ها به دست واحد‌های صنفی با توجه به عرضه و تقاضای شیرینی صورت می‌گیرد و نظارت بر قیمت‌ها بر عهده اتحادیه است.
رئیس اتحادیه دارندگان قنادی و شیرینی فروشی ادامه داد: نسبت به سال گذشته تقاضای این محصول به صورت قابل توجهی کاهش داشته که یکی از دلایل کاهش خرید شیرینی، افزایش قیمت این محصول است.
این فعال صنفی تاکید کرد: زمانی که قیمت مواد اولیه شیرینی افزایش می‌یابد به تبع آن قیمت نهایی محصول نیز افزایش پیدا می‌کند و به دلیل کاهش قدرت خرید مردم، مانند گذشته از انواع شیرینی‌ها استقبال نمی‌شود و مردم بیشتر به دنبال خرید ارزان‌ترین نوع شیرینی می‌روند.
وی خاطر نشان کرد، علاوه بر پیش بینی‌هایی که انجام شده، چشم انداز روشنی برای تقاضا شیرینی در روز‌های نزدیک به شب یلدا دیده نمی‌شود، اما با این حال شاید بخشی از تولیدات شیرینی و کیک به سفره شب چله مردم برسد.