بررسی ها نشان می دهد؛ ثروت: رشد نرخ ارز مجددا ساز ناکوک افزایش قیمت خودروهای داخلی را از سوی تولید کنندگان داخلی نواخته شده است. لیدری این موضوع در حالی از سوی آبی های جاده مخصوص صورت گرفته که ۳ ماه پیش مجوز افزایش قیمت خودروهای داخلی پس از چند ماه انتظار صادر شد و […]
بررسی ها نشان می دهد؛
ثروت: رشد نرخ ارز مجددا ساز ناکوک افزایش قیمت خودروهای داخلی را از سوی تولید کنندگان داخلی نواخته شده است. لیدری این موضوع در حالی از سوی آبی های جاده مخصوص صورت گرفته که ۳ ماه پیش مجوز افزایش قیمت خودروهای داخلی پس از چند ماه انتظار صادر شد و قیمت ها بین ۲۱ تا ۳۵ درصد افزایش یافت . موضوعی که به نظر می رسد بار دیگر زمینه کاهش تولید و عرضه را فراهم خواهد آورد. همانگونه که بررسی میزان تولید خودروسازان و ساکنان جاده مخصوص نشان می دهد علی رغم تمامی وعده و وعیدها در ۱۱ ماهه امسال میزان تولید نسبت به سال قبل بازهم کاهشی بوده است.
ابتدای آذرماه امسال شرکتهای خودروسازی پس از مدتها موفق به دریافت مجوز افزایش قیمت محصولات خود به دلیل افزایش هزینه های تولید شدند . اگرچه که بارها در این خصوص کارشناسان اظهار نظر کرده و دلیل هزینه های بالای تولید را شرکت های توددلی و زیان ساز خودروسازان دانسته اند، اما طبق مجوزهای جدید قیمت خودروهای آنها بین ۲۱تا ۳۵ درصد افزایش یافت. طبق مجوزهای صادر شده در ابتدای آذرماه قیمت ۲۶محصول ۲ شرکت ایرانخودرو و سایپا بین ۲۱تا ۳۵درصد افزایش یافت.
در فهرست جدید قیمت دنا پلاس اتوماتیک با ۲۰۹میلیون تومان افزایش به مرز ۸۰۰میلیون تومان رسید که ۳۵درصد افزایش نشان میدهد. همچنین قیمت کارخانه تارا اتوماتیک با ۳۱درصد رشد به ۷۶۱میلیون تومان رسید. شرکت سایپا نیز قیمت خودروی شاهین پلاس اتوماتیک را با ۱۴درصد افزایش به قیمت ۷۲۸میلیون تومان را سند زد.
در این رابطه عادل پیرمحمدی، مدیرعامل ایرانخودرو اخیرا گفته: باید متناسب با افزایش قیمت نهادهها قیمت خودرو هم افزایش پیدا کند که اگر این اتفاق نیفتد نمیتوان بهطور مطلوب برنامههای توسعهای را پیش برد.
او تأکید کرده است: در ماههای قبل با حمایت وزارت صمت بخشی از عقبماندگی قیمت خودرو جبران شد، این در شرایطی است که به فاصله ۲هفته بعد از اصلاح قیمتها، نرخ ارز افزایشی شد به این ترتیب نرخ نهادههای تولید هم با همین تناسب افزایش داشته است (حدود ۵۰درصد) و اکنون محصولات بار دیگر با زیان تولید میشود.
البته این اظهارات در حالی نوید کاهش تولید و عرضه به همراه مهندسی بازار را در اینده نزدیک می دهد که بررسی روند تولید سه خودروساز کشور در ۱۱ ماهه امسال از کاهش تولید نسبت به مدت مشابه سال قبل حکایت دارد
بر این اساس صورت های مالی سه خودروساز از جمله ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو در سامانه کدال منتشر شد که این سه خودروساز امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۰ هزار و ۳۴۱ دستگاه خودرو کمتر تولید کرده اند.
طبق گزارش های منتشر شده، شرکت ایران خودرو ۴۸۵ هزار و ۹۱ دستگاه خودرو، شرکت سایپا ۳۱۵ هزار و ۱۳۱ دستگاه خودرو و شرکت پارس خودرو ۹۶ هزار و ۷۳ دستگاه خودرو تا پایان بهمن ماه تولید کرده اند.
شرکت ایرانخودرو امسال در ۱۱ ماه ۴۸۵ هزار و ۹۱ دستگاه خودرو تولید کرده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته که ۴۹۱ هزار و ۹۹۷ دستگاه بوده است نشانگر کاهش ۱٫۴ درصدی است یعنی امسال ۶ هزار و ۹۰۶ دستگاه خودرو کمتر تولید شده است.
همچنین گروه خودروسازی ساپیا در ۱۱ ماه امسال ۳۱۵ هزار و ۱۳۱ هزار خودرو تولید شده است که این آمار نسبت به مدت مشابه سال گذشته که ۳۱۹ هزار و ۶۲۶ دستگاه بود، کاهش تولید چهار هزار و ۴۹۵ دستگاه خودرو را نشان می دهد.
شرکت پارس خودرو که یکی از زیرمجموعه های شرکت سایپاست در ۱۱ ماه امسال موفق به تولید ۹۶ هزار و ۷۲ دستگاه شده است این آمار نسبت به مدت مشابه سال گذشته که ۹۵ هزار و ۱۳ دستگاه بوده است، رشد را نشان می دهد.
Friday, 11 April , 2025