حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی در جلسه هیات دولت اظهار کرد: ظالمان معیشت مردم را گروگان گرفته اند و حتی در تهیه واکسن ما را اذیت می کنند و بیش از سه سال است که این فشار را ادامه می دهند. در این شرایط ما باید تلاش کنیم دست شان را قطع کنیم چرا از مذاکرات می ترسیم؟ کسی این حرفها را در سر ما فرو کرده است چرا از حرف زدن می ترسیم. قرآن حتی از مذاکره با کفار سخن می گوید که باید با جدال احسن انجام شود. پس چرا ما می ترسیم و از این موضوع فرار می کنیم.
وی اضافه کرد: ما قدرتمندیم و نباید خودمان را ضعیف ببینیم. می گویند آخر روبه رویتان آمریکاست خوب باشد مگر آمریکا کیست؟ ما همان طور که در برجام مذاکره کردیم و آمریکا را پشت میز آوردیم باز هم این توانمندی را داریم اینقدر روی توان ما شک نکنید. بعضی ها می گویند ما فقط توان بیل زدن و یا ساخت کارخانه دستمال کاغذی را داریم، ولی در مذاکره توان نداریم. در صورتی که ما در تولید تکنولوژی و قدرت نرم هم توانمند هستیم.
روحانی با بیان این که ما منطق قوی داریم و می توانیم دشمن را مجاب کرده و سرجایش بنشانیم یادآور شد: امام خمینی (ره) از جنگ با صدام اجازه مذاکره داد. ما در شهریور ماه ۶۷ مذاکره را در ژنو شروع کردیم و دو سال ادامه داشت و آخرش هم صدام آن نامه ها را برای آیت الله هاشمی نوشت و ایشان جواب داد ما با آن آدم قدار نشستیم و مذاکره کردیم آن آدمی که در ایران آن همه کشتار کرد. مذاکره با هر کسی که می خواهد باشد ما مشکلی نداریم و با منطق خودمان مذاکره می کنیم.
رییس جمهور در ادامه تاکید کرد: بنابراین از مذاکره وین نترسید، بعضی ها می ترسند؛ حالا آنقدر که بعضی ها نگران هستند که مذاکره فوری انجام شود و تحریم ها زود برداشته شود و در انتخابات مشکل پیدا کنند. حالا اینگونه هم نیست و مذاکره پیچیدگی های خودش را دارد. نباید اینقدر نگران باشیم. انتخابات برای ما روز بسیار مهمی است و حضور مردم در انتخابات بسیار مهم است ولی هیچ جناح و هیچ فردی حق ندارد زندگی و معیشت مردم را برای انتخابات به گروگان بگیرد. بگذارید مردم راحت باشند. بگذاریم مردم زندگی کنند و تحریم برداشته شود چون این به نفع انتخابات و به نفع حضور مردم در انتخابات و به نفع همه جناح هاست.
وی ادامه داد: با این اتفاق هیچ جناحی ضرر نمی کند، ولی بعضی ها فکر می کنند که ضرر می کنند. البته ما عجله نداریم که بگوییم مذاکرات امروز باشد یا فردا و این وابسته به طرف مقابل است، اما ما آماده ایم و حرفمان روشن است و می گوییم آمریکا باید به همان سالی که برجام را امضاء کرده است بازگردد؛ یعنی سال ۲۰۱۵. پس ما باید به تیرماه ۹۴ و به همان توافق برگردیم و آنچه را گفته ایم اجرا کنیم. به محض این که آمریکا اجرا کرد و ما دیدیم درست و عملیاتی است بلافاصله ما هم عمل می کنیم.
روحانی بیان کرد: اینکه می بینید عنوان کرده ایم آی ار ۶ در نطنز فعال خواهیم کرد یا غنی سازی را به ۶۰ درصد خواهیم رساند این پاسخ خباثت های شماست. شما نمی توانید علیه ملت ایران توطئه کنید و در نطنز جنایت کنید. شما وقتی جنایت کنید ما دست تان را می بریم. ما دو دست تان را زدیم یکی با ای آر ۶ و یکی با ۶۰ درصد. معلوم هست که ما نمی ایستیم و معطل نمی مانیم. شما اگر می خواهید نسبت به فناوری صلح آمیز قانونی ایران که تحت نظارت آژانس است اخلال ایجاد کنید و اذیت کنید ما باز هم در چارچوب قانون عمل می کنیم. کار شما تروریسم هسته ای بوده، اما کار ما کار قانونی است. مثلا کاری که قرار بوده ۲۰ روز یا یکماه دیگر انجام دهیم الان داریم انجام می دهیم و پاسخ شما را می دهیم.
روحانی اضافه کرد: مردم ما بدانند اگر افرادی علیه ما توطئه کردند پاسخ خواهیم داد که البته مقامات امنیتی و اطلاعاتی ما باید گزارشات نهایی را به ما بدهند، ولی در ظاهر این جنایت صهیونیست هاست. اگر صهیونیست ها علیه ملت ما اقدامی انجام دهند ما پاسخ خواهیم داد. اولین پاسخ را گرفتند اولین پاسخ این بود که شما اگر آی آر۱ را روی زمین دچار مشکل کردید ما دیگر آی آر۱ را نمی گذاریم بلکه آن را جمع می کنیم و به جایش آی آر ۶ می گذاریم تا حالی تان شود نمی توانید با این خباثت ما را از این فناوری و قدرت بازدارید.
رییس جمهور با اشاره به این که ما می دانیم که شما می خواهید چه کاری کنید بیان کرد: شما می خواهید در مذاکرات دستمان خالی شود اما ما با دست پرتر به مذاکرات می رویم. پاسخ ما در نطنز این بود که به جای آی آر۱ از آی آر ۶ استفاده خواهیم کرد و به جای غنی سازی ۳٫۶۷ درصدی غنی سازی ۶۰ درصدی انجام می دهیم، اما در عین حال فعالیت ما قطعا و صرفا صلح آمیز و تحت نظر آژانس خواهد بود. ۶۰ درصد و ۲۰ درصد و پنج درصد و سه درصد ما هم صلح آمیز است.
بر اساس این گزارش، روحانی یادآور شد: چارچوب مذاکرات ما را رهبری به خوبی و روشنی مشخص کرده و ما در همان چارچوب فعالیت خودمان را انجام می دهیم. طرف بدهکار ما عمدتا آمریکاست و اگر آمریکایی ها بیایند و به تعهدات خودشان عمل کنند و دست از تحریم بردارند خواهند دید که ما هم بعد از راستی آزمایی به کلیه تعهدات مان باز خواهیم گشت.
رییس جمهور خطاب به آمریکایی ها با تاکید بر این که هر روزی که به تعهدات خود برگردید ما هم همان روز به عین برجام برمی گردیم عنوان کرد: البته باید ببینیم بازگشت شما واقعی است یا نه. ما راستی آزمایی می کنیم که خیلی هم طول نمی کشد. بعضی ها چون بلد نیستند می گویند طول می کشد. خب ما بلدیم نمی خواهید شما غصه بخورید. وزرای ما طراحی کرده اند و می دانند این کار چقدر زمان می برد. هر وقت وزیر نفت بگوید من می توانم نفتم را بفروشم و کشتی های ما می توانند در محل مورد نظر پهلو بگیرند و مشکلات بیمه حل شود و بانک مرکزی بگوید پول من آزاد شده است، این کار صورت گرفته و اینها چیزی نیست و زمان نمی برد. ما وقتی ببینیم آنها درست عمل می کنند ما هم بلافاصله عمل می کنیم. ما به تمام تعهدات برمی گردیم به شرطی که شما هم برگردید.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: مسیر ما مسیری است که مردم می خواهند. ما منتخب مردم هستیم و حرفمان حرف مردم است. ۲۴ میلیون رای و ۷۳ درصد مردمی که در انتخابات شرکت کردند دارند با رییس جمهور و دولت حرف می زنند پس ما تا لحظه آخر مانند روزهای اول خواست مردم را اجرا می کنیم. بعضی ها می گویند فقط ۱۰۰ و چند روز تا پایان دولت باقی مانده برای ما فرقی نمی کند چقدر باقی مانده، چون مثل روز اول کار می کنیم و همان طور که تحریم ها را در ۱۰۰ روز اول شکاندیم اگر دست ما را باز بگذارید در ۱۰۰ روز آخر هم می شکنیم و ما مشکلی نداریم و این کار را انجام می دهیم.
رییس جمهور اضافه کرد: قرار ما با همه وزرا و معاونین و مسئولین این است که تا لحظه آخر فعالیت کنیم و شما خواهید دید که در تمام پنج شنبه های پیش رو افتتاح های بسیار مهمی داریم مثل همین فردا که افتتاح های مهمی در وزارت نفت خواهیم داشت. در بخش های دیگر مثل صنعت و آب و برق این کار را ادامه خواهیم داد. در بخش آب و برق تا ماه مرداد ۱۷۳ طرح مهم از جمله پنج سد ملی افتتاح خواهد شد. دهها نیروگاه و تصفیه خانه آب و فاضلاب، ۱۰ نیروگاه حرارتی، ۱۳ تصفیه خانه آب و ۱۹ تصفیه خانه فاضلاب را در همین مدت افتتاح خواهیم کرد و در همه بخش ها هم همین گونه خواهد بود و دولت خودش را به وظایفی که بر دوش دارد متعهد می داند.
رییس جمهور در بخش دیگری از صحبت های خود به کار سنگین بخش بهداشت در موضوع کرونا اشاره کرد و گفت: در این زمینه الان همه کشورها گرفتار هستند. من با سران چند کشور هم که صحبت کردم آنها هم باز دچار مشکل شده اند در حالی که آنها مثل ما تعطیلات عید نداشتند. البته تردد ها و دورهمی ها موثر است، ولی به هرحال الان وقت شعار نیست و وقت عمل است. من با توجه به آمارهایی که هر روز به دستم می رسد می بینم که هر وقت مردم مراعات کرده اند و رعایت پروتکل ها به ۸۵ و ۹۰ درصد رسیده وضع آرام شده و هر وقت به ۵۰ و ۴۵ درصد رسیده وضع بهم ریخته و این استثنا هم ندارد. پس اگر همه مراعات کنند درست می شود.
وی با بیان این که در این مقطع واکسن نقش موثری ایفا می کند، یادآور شد: واکسن در برابر مرگ و میر مصونیت بالایی می دهد. ممکن است کسی واکسن زده باشد و به ویروس جهت یافته مبتلا شود، اما درصد مرگ و میر با واکسن پایین می آید. امروز حفظ جان مردم برای ما اولویت اول است و بعد از آن باید گردش ویروس را قطع کنیم. در این شرایط وارد کردن واکسن یک وظیفه است و وزارت بهداشت در این زمینه وظیفه دارد اما از طرفی هر شرکت خصوصی، بیمارستان و موسسه ای که بخواهد می تواند با ارز نیمایی واکسن بیاورد و پخش کند. قیمتش هم با حمل و نقل و سایر هزینه ها عدد بالایی نمی شود. پس شرکت ها هم می توانند واکسن آزاد بیاورند تا مردم بتوانند با یک قیمت معمولی از آن استفاده کنند. البته وظیفه وزارت بهداشت هم سرجای خودش باقی است.
روحانی اضافه کرد: الان در این مقطع آوردن واکسن خارجی وظیفه ماست و در کنار وزارت بهداشت که وظیفه خود را دارد بخش های خصوصی هم اگر می توانند در این زمینه آزاد هستند. از طرفی ما همه واکسن های داخلی را هم تقویت می کنیم، بعضی ها می گفتند بگذارید فقط روی یک واکسن کار شود ولی ما دیدیم اینها تزاحمی با هم ندارند و پایه هایشان با هم متفاوت است و باعث به تاخیر افتادن یکدیگر هم نمی شود. پس روی همه واکسن ها کار کردیم البته ممکن است واکسن داخلی در تابستان به دست مردم برسد.
رییس جمهور در بخش دیگری از صحبت های خود با تبریک آغاز ماه مبارک رمضان بیان کرد: ما در این ماه باید معنویت و برادری را احساس کنیم. امسال ماه رمضان متفاوتی را با توجه به شرایط موجود خواهیم داشت و از طرفی نباید از کمک های مومنانه غافل شویم. حالا که نمی توان به صورت معمول همیشگی افطاری دارد می توان از طریق بسته های معیشتی این کار را انجام دهیم و همه باید این تلاش را افزایش دهیم. من هم از وزرای مربوطه خواهش می کنم و تاکید می کنم در ماه رمضان برای کالاهایی که مردم نیاز دارند بیش از ماه های دیگر فعالیت انجام گیرد چه در بخش تعزیزات و چه در بخشی که کالایی تولید، وارد و پخش می شود. همه باید کمک کنیم تا مردم در سختی نباشند و همه وزرای بخش اقتصادی ما باید در این زمینه بسیج شوند تا مردم ماه رمضان را با سختی طی نکنند.
روحانی در پایان اظهار کرد: عافیتی که در دعاها تاکید شده الان این است که ما به کادر درمان مان در این شرایط کمک کنیم و خودمان هم با رعایت پروتکل ها، رفت و آمدها و دورهمی ها را محدود کنیم. خیلی خوب بود که نماز جماعت و تلاوت قرآن دسته جمعی برگزار شود ولی امسال دیگر چاره ای نداریم و باید بیشتر عبادت ها را انفرادی انجام دهیم و امیدوارم صدا و سیما و فضای مجازی همان طور که پارسال توانستند امسال هم بتوانند این کمبود را جبران کنند و امسال هم این تجربه را برای آن عافیت داشته باشیم.
Friday, 22 November , 2024