ثروت بررسی می کند؛ بازار مسکن تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله نرخ ارز قرار دارد. در سالهای اخیر نوسانات قیمت دلار تاثیرات عمیق و گستردهای در این بازار داشته است. شواهد نشان میدهد همراه با رشد قیمت دلار، قیمت مسکن هم بعد از گذشت زمان کوتاه رشد کرده است. بعضی از کارشناسان معتقدند در […]
ثروت بررسی می کند؛
بازار مسکن تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله نرخ ارز قرار دارد. در سالهای اخیر نوسانات قیمت دلار تاثیرات عمیق و گستردهای در این بازار داشته است. شواهد نشان میدهد همراه با رشد قیمت دلار، قیمت مسکن هم بعد از گذشت زمان کوتاه رشد کرده است. بعضی از کارشناسان معتقدند در حال حاضر مسکن در اختیار خریداران واقعی است و به همین دلیل با وجود افزایش قیمت ارز، قیمت مسکن افزایش پیدا نکرده است. کارشناسان دیگر معتقدند قیمت دلار بر روی قیمت ساخت مسکن و انتظارات تورمی در کل کشور تاثیر میگذارد و در نتیجه انتظار میرود با بالا رفتن قیمت ارز، قیمت مسکن نیز افزایش پیدا کند. در این شرایط احتمال زیادی وجود دارد که تا آخر سال قیمت مسکن افزایش پیدا کند.
بررسیها نشان میدهد قیمت مسکن در منطقه ۱ تهران به عنوان گرانترین محدوده تا مرز متری ۱۸۰ میلیون تومان پیش رفته است. متوسط قیمت خانه در مناطق ۱۷ تا ۲۰ که در جنوب شهر تهران واقع شدهاند نیز ظرف ۵ سال گذشته بین ۶۰۵ تا ۷۰۱ درصد جهش داشته است. این افزایش تنها محدود به مناطق مرکزی تهران نیست. در مناطق حومهای مانند پرند، رباط کریم و پردیس نیز قیمت هر متر مربع بین ۲۰ تا ۵۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرده است. میانگین قیمت واحدهای اجارهای در این مناطق نیز به طور متوسط بین ۳۰ تا ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است.
مشاوران املاک اعلام میکنند بیشتر مشتریان قادر به پرداخت قیمتهای جدید نیستند و این امر باعث تعطیلی بسیاری از معاملات شده است. کارشناسان معتقدند تغییر متغیرهای اقتصادی مانند تورم و قیمت دلار نقش کلیدی در تغییرات بازار مسکن دارند. تا وقتی تورم کاهش پیدا نکند و نرخ دلار تثبیت نشود، نمیتوان انتظار تعادل در بازار مسکن داشت.
منصور غیبی کارشناس مسکن معتقد است: مصرف کننده مسکن اگر پول و اعتبار لازم برای خرید مسکن را داشته باشد، نباید معطل کاهش قیمت برای خرید باشد. در سالهای گذشته اثبات شده آنطور که قیمت ملک بالا میرود کاهش پیدا نمیکند. در مطالعات پنج دوره ۶ ساله شاهد افزایش قیمت مسکن به میزان ۱۰۰ یا ۱۵۰ درصد و گاه تا ۲۲۰ بودیم اما کاهش قیمت ماکسیمم ۱۱، ۱۵ تا ۲۰ درصد بوده است. به عبارتی بازار مسکن با ۱۰۰ افزایش شد ۱۰ درصد کاهش مواجه میشود.
در یک سال اخیر قیمت دلار افزایش ۴۸ درصدی داشت اما قیمت مسکن تنها ۳۰ درصد افزایش پیدا کرد. حسن محتشم کارشناس مسکن در گفتگو با «ثروت» گفت: رسیدن قیمت مسکن به دلار با یک فاصله، روال عادی این چندین سال است. علت اینکه در این چند وقت اخیر مسکن به اندازه دلار بالا نرفته است، به شرایط اجتماعی و سیاسی نیز باز میگردد. زمانی که کشور دچار تنشهای بینالمللی میشود، قیمت مسکن به دلیل اینکه نقض شوندگی سریعی ندارد، به نسبت تورم دلار کمتر رشد میکند. اما به محض اینکه جامعه به ثبات رسید و تنشهای سیاسی کم شد، قیمت مسکن نیز به نسبت افزایش قیمت دلار افزایش پیدا خواهد کرد.
کیانوش گودرزی رئیس اتحادیه مشاوران املاک هم می کوید: با افزایش قیمت دلار در ماههای گذشته نهادههای ساختمانی نیز رشد کردند و قیمت تمام شده مسکن را بالا بردند. از آنجایی که بخشی از مواد اولیه ساخت و ساز به واردات وابسته است، تغییر نرخ دلار میتواند منجر به ایجاد این وضعیت شود. بازار مسکن اسیر هیجانات موجود در بازار ارز است و با هر تغییر آن دچار تلاطم و آشفتگی میشود. رکود شدید حاکم بر بازار مسکن باعث شده قیمت مسکن در کوتاه مدت نتواند به اندازه دیگر بازارها رشد کند در نتیجه خبری از جهشهای کوتاه مدت قیمت نیست. اما به هر حال این شاخص نیز روند صعودی خود را به صورت آهسته و پیوسته ادامه میدهد. بیش از ۴ دهه قیمت مسکن صعودی است و تنها زمانی بازار رونق داشته که ثبات اقتصادی نسبی حاکم بوده است. در این شرایط متقاضیان فرصتی برای ترمیم قدرت خرید خود پیدا میکردند و مسکن میخریدند اما در حال حاضر فاصله میان قیمتها و قدرت خرید مردم به قدری زیاد است که با یک یا دو سال وقفه این قدرت خرید ترمیم نمیشود.
Tuesday, 4 February , 2025