طرح نشان دار کردن مالیات ها توسط ثروت بررسی شد؛ به گفته مسوولان مالیاتی همزمان با اجرای طرح نشان دار کردن مالیات گزارش های میدانی و بررسی ها حاکی از کاهش چشم گیر فرارهای مالیاتی و پولشویی در بخش های مختلف اقتصاد کشور است و آمارها نشان می دهد که بخش زیادی از این فرارهای […]
طرح نشان دار کردن مالیات ها توسط ثروت بررسی شد؛
به گفته مسوولان مالیاتی همزمان با اجرای طرح نشان دار کردن مالیات گزارش های میدانی و بررسی ها حاکی از کاهش چشم گیر فرارهای مالیاتی و پولشویی در بخش های مختلف اقتصاد کشور است و آمارها نشان می دهد که بخش زیادی از این فرارهای مالیاتی صرف توسعه و رونق مناطق محروم کشور و همچنين تکمیل پروژههای نیمه تمام در حوزه های آموزشی، ورزشی، تفریحی و عمرانی می شود.
حسینزاده کارشناس اقتصادی در این خصوص گفته است: شفافیت به عنوان یک عامل بازدارنده در برابر فرار مالیاتی عمل می کند و این موضوع در طرح نشاندار کردن مالیات به خوبی پیادهسازی شده است و وقتی مردم با این طرح پایان یافتن پروژههای انتخاب شده توسط خودشان را ببینند که چگونه با مالیات پرداختی خود، پروژه زیربنایی و رفاهی انتخاب شده به بهرهبرداری میرسد.
وی ادامه داد: در سالهای آینده مودیان با انگیزه بیشتری مالیات خود را پرداخت خواهند کرد و حاکمیت قانون به طور کامل در نظام مالیاتی برقرار خواهد شد.
این کارشناس مسائل اقتصادی در رابطه با رویکرد جدید نظامات مالیاتی در دنیا در جهت افزایش تمایل مردم در زمینه پرداخت مالیات گفت: در سالهای اخیر، دولتها در سراسر جهان استراتژیهای نوآورانهای را برای افزایش مشارکت و همکاری مودیان مالیاتی در فرآیند جمعآوری مالیات بررسی کردهاند. یکی از این رویکردها ایجاد شفافیت در مصرف مالیات و ارائه اطلاعات کامل به مودیان مالیاتی در مورد نحوه خرج مالیات آنها است. سازمان امور مالیاتی دولت چهاردهم علاوه بر ایجاد شفافیت کامل در زمینه مصارف مالیات، یک گام جدید نسبت به تخصیص مالیات پرداختی نیز برداشته است.
این کارشناس اقتصادی در رابطه با مزایای مهم و راهبردی طرح نشاندار کردن مالیات اظهار کرد: طرح نشاندار کردن مالیات دارای چندین ویژگی کلیدی است که به موفقیت آن کمک کرده است؛ اولین ویژگی آن در بحث شفافیت کامل منابع و مصارف مالیاتی است. مودیان مالیاتی نسبت به نحوه تخصیص و هزینه مالیات خود کاملاً دید دارند.
اما طبق گزارش های ما طرح نشان دار کردن مالیات این روزها به دفعات از زبان نمایندگان مجلس و برخی مدیران دولتی شنیده می شود اما نکته مهمی که در این طرح وجود دارد این است که این طرح همچون طرح های گذشته برای طولانی مدت دوام نخواهد اشت به گفته کارشناسان اگرچه تخصیص منابع مالی به مناطق محروم حائز اهمیت است اما تجربه نشان داده این طرح نیز به وضعیت طرح های مشابه پیشین دچار خواهد شد. در واقع در شرایطی که کسری بودجه همچنان بر اقتصاد کشور سایه افکنده به نظر می رسد چنین طرح هایی چندان قابلیت اجرا نخواهند داشت.
اخیرا نماینده مردم زابل و زهک در مجلس شورای اسلامی با اشاره به تاثیر طرح «نشاندار کردن مالیات» بر تشویق مردم به پرداخت مالیات، اظهار داشته که باید بخشی از مالیاتی که در مراکز استانها جمعآوری میشود برای تکمیل پروژهها و یا توسعه زیرساختهای استانهای محروم هزینه شود تا توسعه یکنواختی را در سطح کشور داشته باشیم.
وی اشاره کرده که یکی از دغدغههای مردم این است که مالیاتی که پرداخت میکنند مشخص نیست در کجا هزینه میشود؛ بنابراین عدم شفافیت در محل هزینه کرد مالیات، آنها را از پرداخت مالیات دلسرد کرده است. لذا اقدام خوبی است که به مردم گفته شود این مالیاتی که شما پرداخت کردید در کجا هزینه شده است که باعث می شود مردم انگیزه بیشتری برای پرداخت به موقع مالیاتها داشته باشند.
وی در ادامه با اشاره به توزیع عادلانه مالیاتها در سطح کشور، گفت: با بررسی نحوه توزیع مالیات ها متاسفانه متوجه می شویم که مالیات های جمع آوری شده به صورت عادلانه بین استان ها تقسیم نمی شود؛ چراکه بر اساس روشهای از پیش مشخص شده، مالیاتها بر اساس درآمدهای آن استان، در همان استان هزینه میشود درحالی که بسیاری از استانهای کشور، استانهای صنعتی و کشاورزی نیستند لذا مالیاتی که توسط مردم پرداخت میشود بسیار ناچیز است. لذا استانهایی که صنعتی نیستند، درآمدی هم ندارند و مالیاتی هم پرداخت نمیشود و چون مالیاتی پرداخت نمیشود، طبیعتاً توسعه هم در این استانها شکل نمیگیرد.
وی ادامه داد: استانهای بزرگ و برخوردار که صنعتی هستند و بخش خصوصی هم درآمد خوبی دارد، باز هم مالیات در همان استانها هزینه میشود که برخلاف عدالت در حوزه توسعه مناطق مختلف است؛ بنابراین یکی از تاثیرات مثبت طرح «نشاندار کردن مالیات» این است که مردم می توانند مالیات پرداختی خود را به پروژه های نیمهکارهای که در زادگاهشان وجود دارد، اختصاص دهند.
سرگزی نماینده مردم زابل و زهک در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: باید بخشی از مالیاتی که در مراکز استانها جمع آوری میشود برای تکمیل پروژهها و یا توسعه زیرساختهای استانهای محروم هزینه شود تا توسعه یکنواختی را در سطح کشور داشته باشیم. بنابراین با اجرای این طرح، پروژه های نیمه کاره آموزشی و بهداشتی تامین اعتبار شده و برای ارائه خدمات به مردم آماده خواهد شد.
در این راستا حمید میر معینی کارشناس بانکی و اقتصاد دان در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت : در ابتدا باید گفت که هر عاملی سبب شود تا منابع مالی به مناطق محروم برسد و بتواند در طرح های زیر ساختی و عمرانی در مناطق محروم صرف شود اتفاق مبارکی است اما واقعیت این است بالاتر از سند بودجه برای تخصیص اعتبار در قالب سیاست های پولی مالی که دولت برنامه ریزی میکند وجود ندارد که از این طریق می توان ، برنامه های عمرانی و زیر ساختی مناطق محروم ایجاد کرد .
وی افزود: بر اساس شواهد طی سال های گذشته بودجه ریزی هایی صورت گرفت و به نوعی منابع مالی تخصیص داده شده اما عدالت رعایت نشد این بار نیز قطعا باید گفت که با این مورد نیز عدالت رعایت نمی شود و شاید به صورت دریافت حداقل مالیات و یا تخصیص حداقل مالیات های دریافتی بخواهند کاری انجام دهند و به صورت مقطعی و کوتاه مدت بتوان کنترل کرد اما تا امروز هیچ یک از تامین منابع و تخصیص ها به درستی انجام نشده و لوایح بودجه به صورت کامل اجرایی نشده است و منابع بر اساس عدالت تقسیم نشده اند.
به گفته این کارشناس به نظر می رسد این ایده ها تنها در حد شعار باقی می ماند چرا که پایه ای مبنی بر قانون مندی وهدفمندی ندارند و بر این اساس برنامه ریزی نشده است و معمولا برای جلب نظر افکار عمومی این صحبت ها به گوش می رسد و اجرایی نیستند تا بتوانند گره ای بگشایند .
میر معینی تاکید کرد: بنابراین به نظر می رسد این طرح نیز همچون بقیه طرح ها اگر اجرایی شود در مقطع کوتاهی خواهد بود و بعد از آن به تاریخ می پیونددد و از طرف دیگر باید پیشنهاد دهنده گان چنین طرح هایی به سمت اجرای کامل طرح ها به صورت قانونمند ، برنامه محور وبا انضباط مالی در بودجه کل کشور پیش بروند تا گره گشا باشد و اینگونه تمام مسائل مشکلات اقتصادی کشور حل شود و اولین منشا مشکلات که همان کسری بودجه است حل و فصل شود در غیر این صورت با وجود کسری بودج چنین طرح هایی کلاف های سردرگمی هستند که سبب می شوند اقتصاد امروز از چیزی که هست بدتر شود .
Wednesday, 15 January , 2025