ثروت گزارش می دهد؛ مدت هاست که بخش خصوصی به دلایل مختلفی در تجارت و معاملات با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکنند و اخیرا نیز با رونمایی از سامانه معاملات بازار ارز تجاری با هدف حرکت به سمت بازار ارز کالا و تک نرخی شدن ارز آماده ارائه خدمات به نگرانی های این […]

ثروت گزارش می دهد؛
مدت هاست که بخش خصوصی به دلایل مختلفی در تجارت و معاملات با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکنند و اخیرا نیز با رونمایی از سامانه معاملات بازار ارز تجاری با هدف حرکت به سمت بازار ارز کالا و تک نرخی شدن ارز آماده ارائه خدمات به نگرانی های این بخش افزوده شده است موضوعی که به گفته برخی کارشناسان این نگرانی ها کاملا به حق و درست است چراکه این اقدام نه تنها سبب تک نرخی شدن ارز نمی شود بلکه سبب ایجاد رانت شده و نشان از دخالت دولت دارد و به نظر به هیچ وجه راهگشا نمی اید .
اخیرا سامانه بازار ارز تجاری با هدف اصلی سامانه ارز تجاری حرکت به سمت بازار ارز کالا و تک نرخی شدن ارز رونمایی شده و پایه گذاری بنیان این بازار نیز بر اساس عرضه و تقاضا اعلام شده و با این روش بر اساس الگوریتم جورسازی کشف قیمت انجام می شود .
بر این اساس، قیمت میانگین معاملات، یک قیمت نهایی به دست می‌آید که بعنوان قیمت روز بعد معین می‌شود. هدف این بازار اول این است که کشف قیمت انجام دهد و دوم هم فراهم آوردن محملی برای عرضه‌کنندگان و تقاضاکنندگان ارز است که به سهولت یکدیگر را پیدا کنند.
در این راستا علی سعیدی مدیرعامل مرکز مبادله ارز بانک مرکزی ، بانک‌ها می‌توانند ارز موجود در مرکز مبادله را تایید و تسویه آن را انجام دهد. میانگین وزنی معاملات انجام شده به عنوان قیمت پایانی در انتهای روز خواهد بود و هر روز مشخص است چه مقدار ارز مبادله ارایه شده و خریدار و فروشنده چه کسی بوده است. این قیمت مبنای کریدور فردا خواهد بود. به این ترتیب کشف قیمت اتفاق می‌افتد و ما می‌توانم قرارداد‌های جدید را بر این اساس ببندیم.
محمد آرام معاون ارزی بانک مرکزی نیز اظهار داشته که با بازار ارز تجاری، عملا دسترسی به ارز برای تجار و فعالان بازار بهتر است و هزینه معامله هم افزایش پیدا نمی‌کند. همچنبن نوع ارز و نماد هم بر اساس کشور و کارگزار تعریف شده است.
به گفته همچنین کیوان کاشفی نائب رییس اتاق بازرگانی ایران، نیز در این راستا می گوید: فعالان تجاری دغدغه‌های زیادی در خصوص این سامانه دارند. اول در خصوص زمان تبدیل ریال به ارز است که به مدت ۱۵ روز تعیین شده و زمان زیادی برای فعالان اقتصادی است. همچنین کارمزد‌ها تاکنون زیاد بوده است و ضمنا بهتر است نقش بانک ها در این سامانه شفاف‌تر باشد. همچنین نقش شرکت‌های تراستی در این سامانه مهم است و بهتر است این ایرادات در سامانه رفع شود.
وی افزود: نکته کلیدی بحث قیمت ارز است. همه این موارد یک طرف و بحث تعیین قیمت یک طرف و مهم است که بدانیم دخالت بانک مرکزی در قیمت گذاری چقدر خواهد بود؟ اکنون دامنه دخالت در قیمت‌گذاری‌ها بیشتر شد و نرخ قیمت در مرکز مبادله با بازار زیاد بوده و فاصله‌ها زیاد شده است. اگر باز هم این دخالت‌ها بیشتر شود و بانک مستقیما در تعیین قیمت دخالت کند مناسب نیست. به هر حال مبنای این مرکز مبادله تعیین قیمت دلار بر اساس توافق است، می‌خواهیم بدانیم آیا این اتفاق می‌افتد یا خیر؟ این نکته اصلی و دغدغه ماست و ما سابقه خوبی از این دخالت‌ها داشتیم.
در این راستا مسعود دانشمند عضو هیات نمایندگان اتاق ایران در گفتگو با «ثروت» اظهار داشت: نگرانی های بخش خصوصی از راه اندازی سامانه معاملات بازار ارز تجاری و توافقی ارز کاملا به جا است چراکه به نوعی دخالت دولت در کار بخش خصوصی به حساب می اید .
به گفته وی دخالت بیش از حد دولت در این مسائل سبب می شود کار از محور اصلی خارج شده و ایجاد رانت کند .
دانشمند افزود: اصولا دخالت دولت در این دست از مسائل بی رویه است و سبب ایجاد سختی کار بوروکراسی و احتمالا رانت می شود.
به عقده این فعال بخش خصوصی اگر در سامانه توافقی نیز صورت بگیرد باز هم در پشت پرده مابه التفاوت ها معامله می شود و تنها یک داد و ستد و معامله غیر واقعی در آن مرکز انجام می شود و هیچ فروشنده ارزی راضی نمی شود تا قیمت ارز خود را بسیار پایین تر از نرخ بازار آزاد بفروشد.
دانشمند خاطر نشان کرد: بازار آزاد همیشه شاخص تعیین کننده قیمت است مگر اینکه تدبیر دیگری غیر از راهکارهایی که تا امروز اندیشیده شده بشود و به هیچ عنوان قابل پذیرش نخواهد بود و به جایی نمی رسد.