تالاب هورالعظیم بزرگ‌ترین تالاب مرزی در مرز ایران و عراق است که از نظر پوشش گیاهی و جانوری بسیار غنی است. هورالعظیم از رود کرخه تغذیه می‌کند و در یک دوره زمانی رود دجله در عراق هم منبع تغذیه این تالاب بوده است و هنگامی که رود دجله بسته شد و حق آب ایران پرداخت نشد تالاب هورالعظیم با مشکل مواجه شد علاوه بر این سدسازی و برداشت‌های بی‌رویه از رود کرخه هم مزید بر علت شد و آب‌های ورودی به تالاب کاهش یافت.

مونا ربیعیان / صنایع آب بر ایجاد شدند، متأسفانه احداث صنایع نیشکر سبب شد که از رود کرخه آب به تالاب هورالعظیم نرسد با وجود این که در سال ۹۶ در جهت احیای تالاب اقدامات شایانی شد و وزارت نیرو و وزارت نفت در خصوص توسعه مناطق ساحلی و حاشیه‌ای فعالیت‌هایی انجام دادند.

متأسفانه در حال حاضر تالاب خشک شده است و مردم خوزستان با مشکلات عدیده‌ ای مواجهند، مهم‌ترین معضل امروز بی‌آبی است و مردم خوزستان تشنه‌اند. بسیاری گاومیش‌ها تلف شدند و بقیه هم در حال تلف شدن هستند. مردم برای تأمین آب و معیشت خود به این تالاب وابسته هستند اما پس از خشک شدن هورالعظیم بسیاری از مردم مهاجرت کردند.

در سال ۸۲ بیش از ۹۰ درصد تالاب هورالعظیم احیا شد و تا سال ۹۶ هم وضعیت خوبی داشت اما با توجه به کاهش بارش‌ها و توسعه مناطق بالادست کرخه، آب کرخه کاهش یافت و سبب شد آبزیان نابود شوند و پوشش گیاهی و جانوری هم از بین برود.

خلاصی از شر تالاب ها این مشکلات را به وجوود آورده است

محمد درویش، فعال محیط زیست درخصوص مشکلات خوزستان به خبرنگار ما گفت: مشکلات خوزستان به دلیل این به وجود امده است که اراده ای برای حل مشکلات نیست از طرفی مسوولین به دنبال خلاصی از شر تالاب ها و تغییر کاربری بودند و این فاجعه را به وجود آوردند.

وی در ادامه از دلایل نابودی برخی تالاب های خوزستان بیان کرد: تالاب شادگان قربانی نیشکر شد و تالاب هورالعظیم قربانی زیاده خواهی نفتی شد و دیگر تالاب ها تبدیل به فاضلاب شدند علاوه بر این اتفاقات رخ داده در اهواز رودخانه های خوزستان را نیز به دلیل ده ها طرحی که برای انتقال آب اجرایی شد و آب کارون و کرخه منتقل شدند به شهرهای یزد و مرکزی و…و این انتقالات فاجعه آفرین شده است.

این فعال محیط زیستدر ادامه از بحران بی آبی گفت: ده هزار میلیارد تومان هزینه برای انتقال آب، کشت و صنعت بزرگ خوزستان و برنجکاری در خوزستان شده است و به همین راحتی قابل تعطیل شدن این طرح ها نیستند و در حال حاضر با بازگشایی سد های ساخته شده فقط تزریق مسکن است و ۳۰ درصد منابع آبی را تامین می کند.

ثروتمندترین استان کشور فقیر ترین شده است

وی در ادامه اظهار داشت: مردم ایران شرمنده هستند چرا که در کشوری زندگی می کنیم که ثروتمندیرین استان در مضیغه است و آب این منطقه به خراسان جنوبی و بقیه شهرهای بیابانی کشیده شده است

محمد درویش در پاسخ به سوال اینکه چرا کشورهای عربی با وجود بی آبی توانستند مشکلی را حل کنند اما ایران نتوانسته مشکل بحران آبی را حل کند؟ گفت: امارات متحد عربی توسعه برمبنای کشاورزی و آب و خاک نیست و تجارت مناطق آزاد است و همچنین به منابع توریست و گردشگری است اما ما در همه صنعت هایمان چشم به آسمان دوخته این و اقتصاد کشور به خشکسالی و تر سالی بستگی داردراهکار که به کشورهای عربی است که به حرف نخبگان گوش دهیم و اقتصاد را بر مبنای علم پایه گذاری شود.

وی در ادامه اظهار داشت: نخبگان طی سال های گذشته هشدار داده بودند که خودکفایی در امنیت غذایی می تواند بی آبی به همراه داشته باشد از طرفی کشور ما با دنیا در جنگ هستین و این باعث می شود تا مشکلات دوچندان به چشم خورده شود.

با مسکن های موقت مشکلی حل نخواهد شد

این فعال محیط زیست درخصوص اعتراضات مردم اهواز نیز در پایان گفت: مردم به حق می گویند چرا که این بحران با مسکن های موقت قابل حل نیست و این مشکلات طی چندین سال به وجود آمده است و مردم پی مطالبات خود هستند چرا که با رها سازی آب کرخه مشکلات را حل نخواهد کرد محیط زیست فدای توسعه کرده ایم که باید حل شود و اگر اینچنین ادامه پیدا شود فروپاشی اقتصادی را شاهد خواهیم بود چرا که دیگر محیط زیستی وجود نخواهد داشت.